Home » Juridisch » Rechtszaak starten

Rechtszaak starten


Bij een rechtszaak zijn veel partijen betrokken. Verdachten, slachtoffers en getuigen hebben ieder hun eigen rechten en plichten.

Een rechtszaak beginnen

Op Rechtspraak.nl leest u hoe u een rechtszaak begint. Of hoe u familiezaken regelt, zoals een scheiding en alimentatie. U leest hoe u zich kunt voorbereiden, hoe de procedure werkt en waar u terecht kunt voor rechtshulp.

Wilt u een juridisch medewerker als vertegenwoordiger in uw rechtszaak, dan bent u bij ons op het goede adres. Voor vragen en juridisch advies kunt altijd contact met ons opnemen via 06 40606701. Voor een scherp tarief verminderen wij uw zorgen!

Verdachten

U bent verdachte als u voor een strafbaar feit wordt aangehouden. Wat er gebeurt als u moet terechtstaan, leest u op Rechtspraak.nl. Bijvoorbeeld hoe een zitting verloopt en of u een advocaat nodig heeft. Voor jongeren onder de 18 jaar gelden bij een arrestatie een aantal afwijkende regels.

Slachtoffers

Het Slachtofferloket vertelt u welke mogelijkheden u heeft als u slachtoffer bent van een strafbaar feit. Bijvoorbeeld welk spreekrecht u heeft en hoe u schadevergoeding kunt krijgen. Voor advies en hulp kunt u ook terecht bij Slachtofferhulp Nederland.

Als slachtoffer komt u meestal eerst in aanraking met de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat de officier van justitie besluit dat er een rechter naar uw zaak moet kijken. Pas dan krijgt u te maken met een rechtszaak.

Getuigen

Getuigen van een strafbaar feit kunnen op het politiebureau een verklaring afleggen. Dit is niet verplicht. Als de rechter u vraagt om te getuigen tijdens een zitting, bent u wel verplicht een getuigenverklaring af te leggen.

In de rechtszaal

Op rechtspraak.nl kunt u een kijkje nemen in de rechtszaal. U ziet wie de hoofdrolspelers zijn bij een rechtszaak, wat hun taken zijn en welke gebruiken er bestaan. Bijvoorbeeld wat de rol is van de rechter en officier van justitie en waarom zij een toga dragen.

Bijzondere curator minderjarigen

Een bijzondere curator kan een minderjarige vertegenwoordigen bij een conflict met zijn of haar ouders of voogd. In principe kan iedereen als bijzondere curator optreden. In de praktijk zijn bijzondere curatoren meestal advocaten.