Home » Juridisch » Ondernemingsrecht

Ondernemingsrecht


Wat is ondernemingsrecht?

Ondernemingsrecht is een onderdeel van het privaatrecht, dat zich bezighoudt met rechtspersonen en dan toegespitst op bedrijven met winstoogmerk, dus ondernemingen. De stichting valt daar veelal buiten.

Het ondernemingsrecht wordt vaak nog onderverdeeld in rechtspersonenrecht en vennootschapsrecht. Het vennootschapsrecht gaat dan alleen over de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Het rechtspersonenrecht is veel ruimer en gaat over alle rechtspersonen, waaronder dus ook de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Ondernemingsrecht wordt vaak als apart onderdeel gezien van handelsrecht.

Wat de meest geschikte structuur is voor uw onderneming is afhankelijk van het soort onderneming dat u wil gaan voeren. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm brengt veel juridische en economische gevolgen teweeg. Het is daarom van belang dat u vooraf zicht hebt op de voor- en nadelen van uw keuze. Laat u dus vanaf dag 1 adviseren door een specialist in ondernemingsrecht.

Voor vragen en juridisch advies kunt u ons altijd bereiken via 06 40606701. Voor een scherp tarief heeft u minder zorgen als het gaat om ondernemingsrecht.

Ondernemingsvormen

Indien u een onderneming wil beginnen heeft u de keuze tussen een aantal verschillende juridische structuren. Om te zorgen dat uw bedrijf net als een natuurlijk persoon juridisch geldige handelingen kan verrichten (zoals het sluiten van contracten of het hebben van eigendom) zult u rechtspersoonlijkheid moeten hebben.

  • Vennootschappen
  • De besloten vennootschap
  • De naamloze vennootschap
  • De eenmanszaak
  • De VOF